Förnya
ditt hem!

Bli inspirerad till renovering

Till de flesta av våra lägenheter hör en lägenhetsfond med pengar som kan användas till underhåll. Du väljer själv om du vill beställa renovering av Landskronahem eller göra arbetet på egen hand. Oavsett vilket alternativ du väljer, prata först med din bovärd eller kundservice.

Läs gärna mer nedan för att se vilka olika alternativ som finns för renovering.

 

Lägenhetsfond

För att du ska bli ännu mer nöjd med din lägenhet kanske du vill renovera den via lägenhetsfonden? Få en personlig prägel på ditt boende, helt enkelt. Det är lätt och roligt att välja tapeter, golv och annan inredning om du besöker vår inspirationshörna på vårt huvudkontor. Välkommen in och bli inspirerad!

 

Så här fungerar lägenhetsfonden

Till de flesta av våra lägenheter finns pengar i en så kallad lägenhetsfond. Avsättning till denna sker månadsvis. Lägenhetsfonden kan användas till målning/tapetsering, sprutmålning av köksluckor samt byte av golv. Finns det mycket pengar i lägenhetsfonden kan du även välja till exempel nytt kakel i köket, nya köksluckor eller nyläggning av parkett i sovrum och hall.

För att kunna beställa renovering via lägenhetsfonden behöver det ha gått en viss tid sedan senaste renoveringen. Så här ser det ut:

  • Målning/tapetsering – 8 år
  • Byte av plastmattor – 12 år
  • Slipning av parkett – 15 år

 

På ditt besiktningsprotokoll ser du när det senast renoverades i din lägenhet. Hittar du ditt protokoll, behöver du bara kontakta din bovärd eller kundservice för att få hjälp. Tänk på att lägenhetsfonden är kopplad till din lägenhet och inte dig som hyresgäst. Det innebär att du bara kan använda fonden tills du säger upp lägenheten.

Det kan också hända att lägenhetsfonden måste användas för att täcka oväntat underhåll. Om grannen till exempel får översvämning som även drabbar dina tapeter kan kostnaden för omtapetseringen av din lägenhet till viss del täckas genom din lägenhetsfond.

 

Beställa arbetet – eller göra det själv?

Du väljer själv om du vill beställa renovering från Landskronahem eller göra arbetet själv. Beställer du från Landskronahem drar vi förutbestämda belopp från lägenhetsfonden. Gör du arbetet själv är det materialkostnaden som dras från fonden.

Om du väljer att göra jobbet själv är det enda kravet att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt. När du är färdig kommer din Bovärd att besiktiga jobbet för att bekräfta att så är fallet. Om du har frågor om lägenhetsfonden och hur du kan använda den är du alltid välkommen att kontakta din bovärd eller kundservice. Hos bovärden kan du också få många tips och råd när det gäller underhållet av din lägenhet.

 

Spara pengar och gör det själv!

Din lägenhetsfond räcker till mycket mer om du gör jobbet själv.

Läs mer

 

Underhåll

Landskronahem underhåller alla lägenheter enligt ett visst underhållsschema. Naturligtvis kan du vara med och göra många val, men inte alla. Upprustning av badrum står alltid Landskronahem för. Det får du inte göra själv.

Vitvaror lagas eller byts ut när de går sönder. Extra val är möjliga och dessa får du betala kontant. Tänk på att vissa standardförändringar kan höja hyran.

 

Standardförändring

Om du bor i en lägenhet med lägenhetsfond är 35 procent av fondpengarna öronmärkta för målning, tapetsering och golv. Övriga 65 procent kan du använda för ett antal olika standardförändringar, men inte riktigt alla. Vissa betalar du med en installations-/arbetskostnad plus hyreshöjning.

 

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om hur du stajlar ditt boende svarar din bovärd eller kundservice gärna på dina frågor. Via dem är får du också aktuell prisinformation när det gäller standardförändringar.

Ladda ner Beställningslista (PDF)