Så tar du
hand om
din lägenhet

Vårdplikten framför allt!

 

När du bor i hyresrätt har du ett ansvar för att ta hand om den, det kallas vårdplikt. Det betyder att du som boende måste se till att lägenheten sköts om och att inga skador uppkommer i den som inte utgör normalt slitage. Vårdplikten är en del av hyreslagen.

De viktigaste delarna i vårdplikten för dig som boende:

 

1. Aktsamhet

Du måste vara aktsam och se till att lägenheten är i gott skick och fri från skadedjur. Upptäcker du till exempel skadedjur eller en skada i lägenheten så måste du se till att det anmäls till hyresvärden eller det bolag som hyresvärden anvisar.

 

2. Skador och ersättning

Om du själv utför arbete i lägenheten, tex målar väggarna, måste arbetet vara fackmässigt utfört, annars kan du bli ersättningsskyldig när du flyttar ut. Du kan, om du varit vårdslös, bli ersättningsskyldig för skador som uppstått i lägenheten medan du bott i den. Det gäller oberoende av vem som orsakat skadan. Alltså oavsett om det är du, någon som bor med dig eller någon som du har bjudit in till lägenheten. Du som står på hyreskontraktet är ansvarig för lägenheten. Samma sak gäller om du hyr ut den i andra hand, då är det upp till dig att se till att din hyresgäst ersätter dig för kostnaderna. Just det, glöm inte att du alltid måste ha hyresvärdens medgivande för att hyra ut i andra hand.

 

3. Hålla rent

I vårdplikten ingår även att du ska hålla rent i din lägenhet – vädra, dammsuga, torka golv och så vidare. Du måste även rensa golvbrunnen i badrummet så att det inte blir stopp i avloppet. Om du röker i din lägenhet är det extra viktigt att du städar och vädrar ofta för att förhindra rökskador. Om du har husdjur ansvarar du för alla skador som orsakas av dem.

 

4. Ventilation

Det är viktigt att ventilationen i din lägenhet fungerar som det är tänkt, annars kan du få dålig luft, fuktproblem mm. Tänk på att aldrig sätta igen ventiler! Så här hanterar du ventilationen i din lägenhet:

Springventilerventilerna som sitter i/vid dina fönster. Tillräcklig mängd uteluft tillförs normalt lägenheten genom springventilerna. Lägenheten ventileras bäst, när alla ventiler är öppna och alla fönster stängda.

Tejpa aldrig igen en springventil.  Då förstörs ventilationen i lägenheten. Håll springventilen ren från damm och smuts.

Spiskåpanventilen ovanför spisen

När du lagar mat – stäng alla dörrar och fönster i köket, öppna ett ventilationsfönster längst bort från köket, öppna spjället på spiskåpan helt. Spjället stängs automatiskt efter 60 minuter.

Låt inte ytterdörren till trapphuset eller fönster/balkongdörr i köket stå öppet. Resultatet blir att grannarna får ditt matos – och du får dålig ventilation.

Frånluftsventilerventilerna högt upp på lägenhetens väggar

För att ventilationen ska fungera måste frånluftsventilerna i badrum, toaletter och grovkök hållas fria från smuts och damm.

Ventilerna är vid ventilationskontroll injusterade i visst läge för att ge rätt luftflöde. Ändra aldrig på detta läge och täck absolut inte för en frånluftsventil. Då upphör ventilationen i lägenheten att helt fungera.